Benefietconcert - Jenter

Vocal skyline Leuven en Vokollage

Benefietconcert - Jenter

Vocal skyline Leuven en Vokollage

Vijf jaar geleden brachten we ‘Elias’ van Mendelssohn naar Leuven. Met veel plezier denken we daar aan terug. Ook toen was dit een benefietconcert voor De Wissel vzw. Het evenement was zo succesvol dat we dit heel graag opnieuw willen organiseren.

Donia Surowiec engageert zich als dirigent voor dit concert, samen met ons, Vocal Skyline Leuven en Furiosa uit Gent. Zij vond Noémie Schellens, voormalig stadssopraan van Leuven, Ask4More strijkkwartet en Filip Blokken, organist en pianist, bereid om hieraan mee te werken.

Met deze opstelling zijn wij ervan overtuigd u, en met u een volle zaal sympathisanten, een hoogstaande muzikale namiddag te kunnen bezorgen.

Met Arnesen’s Magnificat en Gjeilo’s Song of the Universal, waait er een ‘Nordic’ wind door de zaal. Fauré, uit het Zuiden, brengt met zijn Requiem vreugdevolle rust. Daar haalden we onze inspriratie voor de titel van dit concert: Jenter - Filles, is respectievelijk Noors en Frans voor ‘meisjes’.

Furiosa, dameskoor Gent

Furiosa is opgericht in 2008 en is één van de ambitieuze koren uit de Gentse Arte Musicale familie. Ondertussen, bijna 15 jaar later, vormen deze 30 jongedames een hechte groep, zowel op als naast het podium. Het koor legt zich toe op het unieke repertoire van gelijkstemmig (SSAA) koorwerk uit de meest recente koorliteratuur. Componisten als Dan Forrest, Ola Gjeilo, Eva Ugalde, Sarah Quartell ed. kennen intussen al geen geheimen meer voor deze meiden. Vaak worden zij met hun unieke sound gevraagd voor concertprogramma’s, huwelijken en ook studio-opnames.

Benieuwd? Check dan zeker hun website: https://artemusicale.be/ensembles/dameskoor-furiosa/

Noémie Schellens is een Belgische licht-lyrische sopraan. Ze zingt zowel opera, oratorium, barokmuziek als hedendaags klassiek. Haar warm, oprecht en ontroerend timbre inspireerde mensen op allerlei vlakken. Ze wordt zo tot cultureel ambassadrice getiteld door haar geboortestad, een Franse topwijn draagt haar naam, liederen worden voor haar gecomponeerd.

Liisa Stiers, sopraan en koorlid

Liisa Stiers startte haar muzikale reis als kind in de Leuvense koren Clari Cantuli en Clari Cantus waar ze al op jonge leeftijd meezong in verschillende grote concerten en projecten. Zo zong ze mee op koorfestivals, in verschillende koorwedstrijden, tijdens cd-opnames en zelfs in de Matteüspassie van Bach. Al snel ontdekte ze de koorzangeres in hart en nieren in zichzelf. Daarnaast volgde ze doorheen haar jeugd ook verschillende jaren zang, stemvorming en lyrische kunst bij o.a. Hanne-Joost Peeters en Bart De Kegel waarin ze zichzelf schoolde als soliste. 

Met een voorliefde voor klassieke muziek en een stem die, volgens de docenten, alle kanten op kan was er nog een hele wereld te ontdekken. In de zoektocht naar zichzelf als zangeres volgde er na een jeugd vol muziek, reizen en projecten een pauze. En hoewel muziek en zang een grote rol bleven spelen, verdween Liisa bewust even uit de muzikale scene. 

Een eerder toevallige ontmoeting met Donia Surowiec in 2012 wakkerde haar liefde voor het zingen in koren weer aan. Er volgden jaren vol (koor)projecten waarin samen zingen centraal stond. Zingen onder de kerktoren voor een handvol mensen of in een uitverkochte grote zaal met Ennio Morricone als dirigent. Met Fine Fleur op het podium van The Night of the Proms, op tournee of als coach in een workshop met mensen die voor het eerst durfden zingen. Als soliste of in groep.

Muziek werd een taal en een middel tot verbinden waarin ze haar ervaring, talent en scholing graag inzet en steeds op zoek gaat naar nieuwe uitdagingen, zowel op muzikaal vlak als binnen interactie tussen mensen en groepen. 

Steve De Veirman, bariton, volgde hogere muziekstudies aan het Lemmensinstituut te Leuven. Hij combineerde instrumentale opleiding in piano, cello, barokfluiten en zang. Hij volgde les bij Florian Heyerick, Rudy Tas, Johan Van Bouwelen, Erik Van Nevel en Kurt Bikkembergs.

Steve dirigeerde het befaamde kinderkoor Papageno in Gent en het St.-Camilluskoor en stond drie jaar lang aan het muzikale roer van het Arenberg Kamerorkest te Leuven en de Gentse Schola Cantorum. Vandaag is Steve dirigent van het door hem zelf opgerichte Jeugdorkest Forza Muzica (°1990) , het Kamerkoor Furiant (°1995), het Kinderkoor Furiakanti (°1998) en het jeugdkoor Furiosa (°2010). In september 2011 werd Steve benoemd als chef-dirigent van het gerenommeerde kamerkoor Cantabile-Gent.

Filip Blokken, Organist/pianist

Filip Blokken begon zijn muziekstudie toen hij zes was in de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord in Lanaken. Op de leeftijd van 14 jaar kreeg hij de kans om zijn opleiding voort te zetten in de Muziekhumaniora van Hasselt, waar hij piano als hoofdvak studeerde bij Stefan Meylaerts.

Omdat zijn passie voor orgel zo groot was besliste hij om zijn laatste jaar de orgel als hoofdvak te kiezen, o.l.v. van Denis Roosen. Hij vervolgde zijn opleiding aan het Lemmensinstituut, waar hij momenteel zijn masterjaar orgel studeert bij Peter Pieters.

Ask4More, Strijkkwartet

Het Ask4More kwartet is tien jaar geleden opgericht door vier vrouwelijke klassiek geschoolde muzikanten die elkaar leerden kennen tijdens de talloze optredens van de Night of the Proms waar ze velen jaren met bekende artiesten hebben opgetreden. Ze wilden echter niet enkel als een klassiek kwartet optreden maar ook lichte muziek, pop- en zelfs rock muziek spelen en begeleiden. Enthousiasme en plezier in de muziek is heel belangrijk voor het kwartet, dat willen ze overbrengen op het publiek.

De Wissel vzw

Wat in 1981 begon als een residentiële instelling voor uiterst kwetsbare meisjes, groeide uit tot

een begeleidingsnetwerk voor kwetsbare jongeren en jonge gezinnen. “Bij De Wissel streven we naar een herbergzame samenleving,” zegt directeur Luc Deneffe. “We geloven heel hard dat ‘good society enables, bad society disables’. Voortdurend gaat De Wissel op zoek naar nieuwe methoden om haar opdracht met de haar toegewezen jongeren en gezinnen uit te oefenen. De Wissel wil niet op een eilandje leven en probeert daarbij contact te leggen met andere werelden. Zo maakt die zorg deel uit van de maatschappij en beweegt ze zich niet in de marge ervan.

WAAR DE WISSEL VOOR STAAT

Essentieel is het aanklampende karakter doorheen crisismomenten. De uitbouw van heel het begeleidingsaanbod is erop gericht om terug verbindingen te maken tussen jongeren en samenleving in een periode waarin er grote afstand en conflicten ontstaan zijn.

Voor de Wissel is het dan ook van groot belang om zelf als organisatie goed verbonden te zijn met de lokale gemeenschap. Omgekeerd vinden ook al jaren vrijwilligers de weg naar de verschillende deelwerkingen van de Wissel om op heel diverse manieren een handje toe te steken. Ze zijn een absolute plus in hun dagelijkse werking.

IN DE SAMENLEVING

De Wissel vzw timmert aan een herbergzame samenleving met vele kleuren en vormen. Ze verliezen zich niet in doelgroep-denken, maar bouwen mee aan platformen, plekken en mogelijkheden om samenleven als recht voor iedereen waar te maken.

De verschillende afdelingen van de Wissel werken buurtgericht. Ze bouwen zo mee aan buurten die de diversiteit van al de inwoners een plaats geeft en waardeert.

VAN TOEN TOT NU

‘De Wissel’, tout court, werd de familienaam voor zes, straks zeven diverse werkingen. Zo is ze aanwezig, soms kortstondig, soms intensief, in een 350 tal gezinnen elk jaar.

De Wissel kan fiscale attesten afleveren voor giften van 40 euro of groter, mits storting op rekeningnummer IBAN BE66 5230 4412 2143, met vermelding ‘Jenter gift’ (niet uit kaartenaankoop).

Als u graag wil sponsoren, laat het ons hier weten, dan sturen we u een uitgebreid sponsordossier.

Praktisch

We brengen dit concert in de Boodschapkapel Heilig Hart Heverlee, Naamsesteenweg 355, 3001 Leuven.

Wij voorzien parkeergelegenheid, maar ook het openbaar vervoer brengt u tot vlakbij de ingang.

Na de uitvoering wordt u een glaasje aangeboden en krijgt u de gelegenheid om na te praten.




De Wissel

Info

t.v.v. De Wissel
15/05/2023 - 18/06/2023
Jongeren
Meer info

Meer weten over deze actie?